Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tervaa & tulta (mutta ei höyheniä)

6. marraskuuta 2009

Tervaa & tulta (mutta ei höyheniä)

Marraskuun viides tarkoittaa Englannissa kokkojen yötä ja ilotulitteita. Tämä kaikki juontaa juurensa 1600-luvulle ja ruutisalaliittoon mutta ei siitä sen enempää. Perinteistä poiketen pienessä Ottery St Mary:n kylässä 5.11 tarkoittaa leimuavia tervatynnyreitä joita paikalliset kantavat ympäri kylää iltapäivästä keskiyöhön asti! Ja huvipuistoa. Ja totta kai myöskin reilun kymmenen metrin halkaisijan kokkoa.

Alkuillasta "pieniä" palavia tervatynnyreitä kantavat harteillaan nuoret pojat. Kantamisella en tosin tarkoita rauhallista käyntiä kylän toiselta laidalta toiselle, vaan säntäilyä pienellä alueella (mm. tori, kapea ja ahdas katu jne) katsojien paetessa tynnyrin tieltä minne vain pääsevätkään. Joskus pakoon pääsy ei ole mahdollista vaan ainoa keino paeta on heittäytyä maahan. Kantajan ympärillä pyörivät avustajat "uunikintaiden" kanssa varmistaen että tynnyri ei putoa maahan.


Illan lähestyessä keskiyötä tynnyreiden koko vain kasvaa. Ja ihmisiä pakkautuu paikalle enemmän ja enemmän. Kello yhdeksän tynnyrin ympärillä ihmisiä oli jo niin paljon että tynnyrin juoksutuksen alkaessa pakopaikkaa tynnyrin tieltä ei ollut. Omasta liikkumisesta ei myöskään tarvinnut ottaa vastuuta - ihmismassat työnsivät minne työnsivät ja mukana oli mentävä.


Itselleni iski tässä vaiheessa pakokauhu, ja pienen taistelun jälkeen pääsin työntymään ihmismassojen läpi läheiseen pubiin juomaan glögiä. Huomattavasti mukavampi paikka nauttia Ottery St. Marystä kuin palavan tervatynnyrin alla!

Tervatynnyreiden juoksutuksiin liittyvä historia on muuten vaipunut unholaan ja kukaan ei tarkkaan tiedä miksi näitä tynnyreitä poltetaan marraskuun alkupuolella. Toisin sanoen mitään tarinaa tynnyreiden taustalla ei ole ja siitä on vain muodostunut pikkukylän hauska perinne...? :)

Muuten - jos melojat ihmettelevät missä ovat kuvat joelta, joka lipuu kotipihan poikki, niin syynä on tällä hetkellä se että melonta ei vaan huvita. Aika tehdä jotain muuta viikko tai kaksi ja palata sitten asiaan. Onneksi maastopyöräilymaisemat & surffiaallot löytyvät myös lähistöltä. Tai ehkä menen melomaan jo huomenna jos innostus iskee...

Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu