Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Passi ja sen puute

3. syyskuuta 2010

Passi ja sen puute

Passin tarpeellisuuden, silloinkin kun ei matkusta, ymmärtää silloin kun sitä ei ole. Saapuessani Norjaan muutama päivä sitten jätin passini Intian suurlähetystöön viisumikäsittelyä varten. Samalla reissulla kävin myös Suomen suurlähetystössä tekemässä anomuksen passille nro kaksi, jota voin käyttää työmatkoilla aina silloin kun passini viettää aikaa milloin missäkin suurlähetystössä. Tämänhetkinen tilanne siis on se että minulla on hallussa nolla passia, ensi viikolla toivottavasti yksi passi ja lähitulevaisuudessa (toivottavasti) kaksi passia.


Ja sitten siitä passin tarpeellisuudesta. Suunnitelmanani oli eilen tehokkaasti hoitaa pois alta kaikki byrokraattiset kuviot. Norjaan rekisteröityminen ja muuttoilmoitus, pankkitili, puhelin, ehkä jopa tarpeelliset vakuutukset. Minulla on jo entuudestaan norjalainen sosiaaliturvatunnus joten luulin lomakkeiden täyttämisen ja jättämisen olevan pelkkä muodollisuus. Niin se olisi kai ollutkin jos minulla olisi ollut passi. Mutta kun ei ollut. Ja ajokorttia ei kelvannut. Tulos: ei rekisteröitymistä tai muuttoilmoitusta. Ei pankkitiliä. Ei puhelinta. Ei vakuutusta. Ja yksi erittäin turhautunut ja ärtyisä suomalaisrouva! Suomesta tuleva uusi passi saapuu ehkä keskiviikkona Osloon josta sen joudun ilmeisesti hakemaan. Niin että hei vaan työt, täytyy taas käydä Oslossa...

Ja tähän loppuun vielä hyvät viikonloput, on aika kääntää nokka kohti melontakeskusta missä vietimme kesän, hakea sieltä omaisuutemme uuteen kotiin, käydä vähän melomassa ja tervehtimässä ystäviämme ennen kuin työni alkavat maanantaina. Jännää!

Kuva: Yle

Tunnisteet:

11 kommenttia:

syyskuuta 03, 2010 6:17 ip. , Blogger Tuula kirjoitti...

Oikein hyvaa viikonloppua!

Tuo passin hakeminen on tehty ulkomailla nyt niin hankalaksi. Ihan pitaa varta vasten lahtea Osloon asti sita hakemaan. Passittomuus ei ole varmaan helppoa, kun taalla todella tarvitsee sita noihin mainitsemiisi juttuihin.

Jos tulee tekemisen puutetta viikonloppuna, niin tervetuloa juoksemaan lampaitten perassa ;D.

 
syyskuuta 03, 2010 6:41 ip. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Lampaiden perässä juokseminen ei itse asiassa kuulosta hullummalta, siitä on kokemustakin: http://satuvw.blogspot.com/2010/05/paiva-lammaspaimenena.html :)

Tekemisen puute ei vaan taida tulla eteen, en muistanutkaan että meillä oli näin paljon tavaraa täällä melontakeskuksellakin... Mihin nämä kaikki mahtuvat!? Huomenna siis uuden kuorman purku & järjestely jatkuvat kodissamme...

 
syyskuuta 04, 2010 12:18 ap. , Blogger Heli kirjoitti...

Mulla on passi onneksi voimassa vielä muutaman vuoden ja Oslokin on ihan tuossa vieressä. Viime aikoina on lähinnä pitänyt yrittää tyydyttää Suomen viranomaisten tiedontarvetta, kun päätin jäädä Norjaan pidempiaikaisesti. Ja sitten on se veroilmoituksen teko kahteen maahan vielä parin vuoden ajan.
Mutta enpä tiennytkään, että passille saa kaksoiskappaleen! Jotenkin kuvittelin, että jos saa uuden, niin vanha automaattisesti mitätöidään.

 
syyskuuta 04, 2010 1:23 ap. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Jep, tuota veroilmoitusten tekoa kahteen maahan en odota ollenkaan. Varsinkin kun olen tehnyt töitä freelancerina viime ja tänä vuonna, joten kaikki ei mene ihan automaattisesti... Saa nähdä miten postin saamiselle käy nyt kun olen Suomessa tehnyt tänne muuttoilmoituksen, mutta Norjan viranomaiset eivät ole sitä saaneet. Joten postini joka on käännetty Suomesta tulee Norjaan, ja täällä ne sitten ihmettelevät että kuka tämä tällainen on.... :)

Kahden passin mahdollisuus tuli mullekin ihan uutena tietona kun soittelin suurlähetystöön ja kyselin että mitäköhän tässä tilanteessa voisi tehdä. Ihan lomailumielessä sitä ei ilmeisesti kuitenkaan voi saada, nytkin minulla piti olla mukana työnantajan kirje missä todistettiin se että kahdelle passille on tarvetta.

 
syyskuuta 04, 2010 1:36 ip. , Blogger Heli kirjoitti...

Tuo postin kääntäminen on myös mielenkiintoinen asia... Minä en muuttaessani kääntänyt posteja tänne vaan siskoni osoitteeseen. Sitten ilmoitin uuden osoitteen Norjassa erikseen niille tahoille, joilta oli jotakin tärkeämpää postia odotettavissa. Tulipa sitten todettua, että Suomen viranomaiset osaavat lähettää postia ulkomaille, mutta niille muille tahoille se mitä ilmeisimmin on ylivoimaisen vaikeaa.

Norjassa, jos miestäni on uskominen, postiin ei erikseen tarvitse ilmoittaa, missä asuu, vaan "postinkantaja katsoo, onko postilaatikossa sama nimi kuin postissa". Postini sekä Suomesta että Norjasta on tullut perille. Muuton yhteydessä voi sitten tehdä postinkäännön osoitteesta toiseen, niin kuin Suomessakin.

 
syyskuuta 04, 2010 2:56 ip. , Blogger Avletto kirjoitti...

Olen lukenut sen lampaitten perässä juoksemisesi:) Hieno tarina. Olen kuitenkin samaa mieltä , että aika helpolla pääsit. Ainakin jos vertaa meidän villilammasjahtiin.
Sitäkin muuten saa tulla kokeilemaan. Ne lampaat on paljon arempia kuin Tuulan (jonka elukat on kesyjä) ja koko ajan ovat pyrkimässä takaisin vuorten ihan sinne huipuille.
Melkein koiratkin väsähtää.
Pikaisesti (vain tunti) käväisin verkossa ja hieman kommentoin. Täällä Helsingissä suomi ruokaa laittaessani ja ns.tuliaisia testatessani.
Passi- ja virastoasioista en kommentoi,kun turha sitä on etukäteen ihmisiä alkaa pelottelemaan.

 
syyskuuta 05, 2010 11:38 ap. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Heli miehesi oli ihan oikeassa, kyllä se postinkantaja näköjään kantaa postin silloinkin kun laatikossa ei edes ole nimeä! Teimme vuokrasopimuksen jo elokuun puolella ja mieheni antoi sairaalavisiitin yhteydessä tämän osoitteen. Eilen kun näin vuokraemäntäämme hänellä oli kirje miehelleni sairaalasta, mikä oli tullut sillä välin kun olimme itse vielä reissussa, ja vuokrasopimus ei ollut virallisesti edes alkanut... Ihan ihme asioista sitä tässä aina välillä stressaa! :)

Ja Avletto on kyllä TÄYSIN totta että pääsin helpolla lampaiden kanssa! Tiesin sen kyllä silloinkin mutta nyt vielä enemmän varmuudella kun olen lukenut sinun ja Tuulan kokemuksista. HUH! Juu ja eiköhän ne virastoasiat tästä selkiydy, sillain hiljalleen. :)

 
syyskuuta 06, 2010 1:09 ip. , Blogger kalastajamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Ai muillakin ongelmia postin kanssa? Minä tein ilmoituksen sekä Suomen postille, että täällä Norjassa sitten taas omansa. Miten vaikeaa on saada posti oikeaan paikkaan?!! Ärsyttää välillä.
Mulla ei ollut ongelmia pankin ym. kanssa. 8v vanha tili on näköjään toiminnassa ja siellä sattui olemaan 4000nok rahaa! En tiedä mistä tullut.
ps. on sulla aikamoinen harrastus:) vai onko se edes enää harrastus? Missä asutte?
Verokortista.. mulla on sen hankinta edessä ja pitäisi saada nopeasti. Mieheni tulosti netisti jonkun paperin ja täytti sen ja lähetti skattekontoriin. Siis mun verokorttitiedot.. katotaan miten kauan kestää että sieltä tulee postia. Toiv. pian.. ois kiva saada palkka. Mutta tää on kyllä tällainen maa.. malttia pitää olla ja multa se puuttuu ja välillä meinaa hihat palaa:) Tsemppiä meille kaikille.

 
syyskuuta 06, 2010 7:16 ip. , Blogger Johanna kirjoitti...

Kyllä näiden paperiasioiden kanssa saa aina hiukan stressata. Mietimme jo välillä jätämmekö Suomen passit uusimatta, se on tehty jotenkin kovin hankalaksi. Sitä vastoin Amerikan passin kanssa on helppoa: matka vain postitoimistoon ja homma on sillä selvä. Postitoimistot (ei ihan kaikki) käsittelevät passiasiat ja passi tulee postissa kotiin.

 
syyskuuta 06, 2010 10:13 ip. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Katkeilevan nettiyhteyden ihanuus - sain juuri kirjoitettua kommentteihin piiitkän vastauksen kun yhteys katosikin, kommenttini sen mukana. Yhyy...

Uusi yritys kuitenkin. Miehelleni posti jo tänne löytää, vaikka hän ei ole tehnyt minnekään muuttoilmoitusta. Eikä ilmeisesti teekään koska ei tule asumaan täällä vakituisesti. Minulle ei ole tullut mitään vaikka jo Suomeen olen kiltisti ilmoittanut muuttuneista tiedoistani. Mites tässä näin kävi! :)

Ja kalastaja - öö - rouva (vai voiko kutsua muijaksi? ;)) - asumme Lillehammerin läheisyydessä. Sitten viime keskiviikon. Eli aika tuoreita tulokkaita ollaan vaikka olemmekin viettäneet koko kesän ja muutenkin paljon aikaa Norjassa. Ja melonnasta. Eiköhän se ole enemmänkin elämäntyyli. Vaikka nämä uudet työt nyt hieman melontaa häiritsevätkin... :) Te ilmeisesti majailette aika pohjoisessa...?

Johanna minulla kävi loppujen lopuksi hyvin passiasioiden kanssa, jo tänään soittivat Oslon suurlähetystöstä että passini on saapunut. Ja he voivat loppujen lopuksi lähettääkin sen minulle kirjattuna kirjeenä! Joten kunhan postimies vain löytää perille ennen Hollannin matkaani kaikki on hyvin. :)

 
syyskuuta 09, 2010 3:21 ip. , Blogger kalastajamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

ok:) saa sanoa muijaksi. Sain sen nimen facebookissa kun tänne muutettiin ja melkein joka päivä laitoin sinne, että "kalassa" tai retkellä tms. Niin kaverit antoivat sitten mulle noin nätin nimen:) Kovasti olen kalastanut ja kovin vähän olen kalaa saanut.. eli en taida olla nimeni veroinen:) Onnea elämään Lillehammerissa:)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu