Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Minun Osloni

28. syyskuuta 2010

Minun Osloni

Aikaisemmin käsittelyssä oli "Minun Helsinkini" ja nyt uuden kotimaani pääkaupunki Oslo. Vaikka olenkin käynyt Norjassa vuosittain melkein kymmenen vuoden ajan, olen aikaisemmin aina painanut Oslon kohdalla kaasua ja kadonnut vauhdilla vuorien keskelle. Nyt oli kuitenkin aika ottaa itseäni niskasta kiinni ja tutustua pääkaupungin vilinään.


Jos jätetään rautatieaseman edustalla viihtyvät narkkarit ja huumekauppiaat huomioimatta, Oslo oli erittäin positiivinen yllätys! Tekemistä ja nähtävää riitti niin että emme viikonlopussa ehtineet mieheni kanssa tehdä kaikkea sitä mitä olisimme halunneet. Toki sunnuntain puolimaraton vei melkein puolet viikonlopusta. Ja aiheeseen liittyen, vaikka kommenteissa tästä onkin keskusteltu: kyllä, selvisin juoksusta ja aikaa kertyi 2h13min ja risat. Maalissa oli aika lailla voittajaolo vaikka nyt jo on sellainen kutina että pian pitää päästä parantamaan aikaa!

Tutustuimme kaupunkiin "Oslo pass" turistikorttien voimin. Kortin voimassaoloaikana voi muun muassa reissata mielin määrin Oslon liikennevälineissä, vierailla ilmaiseksi oikeastaan kaikissa museoissa, osallistua kaupunkikävelyihin ja parkkeerata ilmaiseksi tietyillä parkkipaikoilla. Keskustassa liikkuminen on liikuntarajoitteisellekin (=mieheni, kävelee edelleen sauvojen kera) helppoa sillä ratikka-, metro- ja bussiyhteydet ovat erinomaiset. Lisäksi ainakin bussissa ja ratikoissa ilmoitetaan aina seuraavan pysäkin nimi, joten kartan kanssa on helppo suunnistaa ei niin tuttuihin paikkoihin.


Ja sitten muutamia henkilökohtaisia Oslo-suosikkejani. "Hop on - Hop off" purjelaiva joka tosin kulkee ilman purjeita. Pysähtymispaikat ovat oopperatalolla, kaupungintalolla ja Bygdøy:lla. Ihanan leppoisa tapa nähdä Osloa vesiltä käsin. Ja auringon paistaessa olisi varmasti vielä ihanampi kokemus kuin kylmän tuulen tuivertaessa ja viltteihin kääriytyneenä...


Voivatko patsaat olla mielenkiintoisia ja koskettavia (ei kirjaimellisesti)? Kyllä! Mieleni sai muuttumaan Vigelandsparkenissa olevat Gustav Vigelandin pronssi-, graniitti- ja rautapatsaat. Melkein graniitti herää henkiin... Nyt ymmärrän miksi tämä on yksi Oslon suosituimpia nähtävyyksiä.


Suuria majesteettisia puistoalueita lukuun ottamatta Oslossa oli jotain samaa kuin Helsingissä, arkkitehtuurisesti ainakin.

Lisäksi vierailimme tosi pikaisesti Kontiki- ja Fram-museoissa. Näihin palaamme vielä uudestaan ajan kanssa. Molemmat museot kertovat hurjia tarinoita aikansa seikkailijoista, niin napapiirien valloittajista kuin Tyynellämerellä puulautalla purjehtivista retkeilijöistä. 

Ja vielä loppuun sana hintatasosta. Yhteen sanaan tiivistettynä = kallista. Toki Oslostakin varmasti matkailija löytää hyviä diilejä, mutta varsinkin ulkona syöminen ja juominen maksaa. Näin esimerkkinä intialaisessa ravintolassa kahden hengen pääruuat, kaksi olutta ja yksi annos naan-leipää kevensivät kukkaroa noin kahdeksallakymmenellä eurolla. Auts. 

Tunnisteet:

11 kommenttia:

syyskuuta 29, 2010 7:58 ap. , Blogger rva ruusunen kirjoitti...

Oslo on kutitellut matkailukohteena jo pidemmän aikaa, mutta juuri tuon hintatason takia siirrän sitä aina eteenpäin.

Mutta raportti oli kuitenkin oikein tervetullut! Teidän ei auta muuta kuin aloittaa ekskursio edullisista ruokamestoista (;

 
syyskuuta 29, 2010 8:31 ap. , Blogger Liisa kirjoitti...

Me yövyimme Oslossa kevään Hurtigruten reisulla,sitä kautta menimme Bergeniin ja nousimme laivan kyytiin. Ihan pikainen kierros hotellin lähistöllä olevalle ostoskeskukselle. oli niin tiivis tuo matka. Jäin harmittamaan vähäinen tutustumisaika.

 
syyskuuta 29, 2010 9:45 ap. , Blogger Heli kirjoitti...

Sitten kun eksytte Bygdøyhin seuraavan kerran, kannattaa käydä katsomassa myös oikeita viikinkilaivoja.

 
syyskuuta 29, 2010 7:24 ip. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Rva ruusunen, ei muuta kuin lottoamaan tai ankara säästökuuri päälle! :) Ei vaan, kyllä Oslossa vähemmälläkin pärjää. Lounaat me nautittiin picnic tyylisesti ja esim. Oslo kortilla näkee enemmänkin kuin rahan arvosta. Mutta totta puhut, pitää aloittaa uusi Oslo-sarja edullisista ruokapaikoista. :) Kunhan selviän ensin uudestaan kaupunkiin!

Liisa - jos on mahdollisuus niin kannattaa käydä ajankin kanssa, oli kyllä niin kiva paikka. Itse taas haaveilen tuosta Hurtigruten reissusta... :)

Heli - viikinkilaivat kutkuttelivat mutta aika ei vain antanut myötä. Seuraavaa reissua varten on jo pitkä lista käyntipaikkoja merkittynä.

 
syyskuuta 29, 2010 10:24 ip. , Blogger Fjordinna kirjoitti...

Minäkin olin viimeviikonloppuna Oslossa, ehkä olemme törmänneet, sissä vastaan tuli monta suomea puhuvaa, toisin kun Bergenissä. Pidin kaupungista erittäin paljon. Kulttuuria, kivoja ravintoloita, ja mieletön oopperatalo. Oli eka vierailu Oslossa ja jo suunnitellaan seuraavaa. Onneksi kaveri asuu kaupungissa ja hänen luonaan saa yöpyä, niin ei tule niin kamalan kallista(asuu muuten Bygdöyllä).

 
syyskuuta 29, 2010 11:02 ip. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Hauskaa, ehkä tosiaan törmäsimme! :) Mieheni kanssa yhteinen kieli tosin on Englanti, hän kun on briteistä kotoisin ja yhden viikon kestänyt suomen intensiivikurssi ei oikein vielä riittänyt... :) Wau, Bygdöillä olisi varmasti upea asua!

 
syyskuuta 30, 2010 4:24 ip. , Blogger kalastajamuija ja lappilifestyle kirjoitti...

Ihana Oslo juttu:) Olen tulossa kaverini kanssa sinne jenteturille marraskuun alussa. Kuola valuu jo kun ajattelen niitä sushiravintoloita jne.. ei niinkään niiden laskuja:)
Hyvin juostu!!!!

 
syyskuuta 30, 2010 9:46 ip. , Blogger Avletto kirjoitti...

Mutta kun nuoret ihmiset hyvin syövät, niin se on kuin rahaa pankkiin laittais, vai menikös se nyt noin.
Joka tapauksessa hieno Oslo kuvaus.Minä tykkään Vigelandin puiston patsaista eniten sinnataggenista, siitä kiukuttelevasta pojasta. Oman poikani opettaja Bjørn oli lempinimeltään sinnataggen ja kun katsoi miestä ja muisti patsaan niin paljon valkeni.
Minäkin suosittelen viikinkilaivoja ja sitten Henie Onstad senteriä Høvikissä.

 
syyskuuta 30, 2010 10:25 ip. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Juu turha sitä muuten on syödessä niitä laskuja miettiä. Sitten viikonlopun jälkeen voi kauhuissaan tuijotella kuitteja. :)

Kiukutteleva poika oli yksi omiakin suosikkejani, jätin sen kuvan mahdollista myöhäisempää käyttöä varten :)

 
syyskuuta 30, 2010 11:40 ip. , Blogger Johanna kirjoitti...

Voi kun nayttaa upealta! Tahtoo Osloon. Ja ei sen puoleen, tahtoo Norjaan. En ole koskaan kaynyt, havettaa ihan tunnustaa. Kiitos kivasta postauksesta. Tasta voi taas alkaa suunnitella matkoja, jos ei muuta, niin nojatuolimatkoja.

 
lokakuuta 02, 2010 12:30 ap. , Blogger Satu Vänskä-Westgarth kirjoitti...

Sieltä rapakon takaa on tänne tosin hieman enemmän matkaa... Mutta suosittelen kyllä jos aikaa seuraavalla kotimaan visiitillä riittää!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu